História destilácie alkoholu
Výroba alkoholu sprevádza ľudstvo už niekoľko tisícročí. Proces spontánneho kvasenia však doplnil proces destilácie, ktorý umožnil vyrábať alkoholické nápoje s vyšším obsahom alkoholu, až o niekoľko rokov neskôr. Pozrime sa preto, ako to teda s históriou destilácie vlastne bolo.
Ako je známe ani jeden výrobný proces nevyžaduje použitie destilačnej kolóny, postačí samotný kvasný proces, pri ktorom kvasinky premieňajú cukor na alkohol a oxid uhličitý. Kvasením však možno vyrobiť nápoj s obsahom približne 15% alkoholu. Pri vyššej koncentrácii etanolu kvasinky umierajú a už nie je nikoho, kto by obsah alkoholu v nápoji navýšil. Nikoho okrem liehomilného človeka!
Pokiaľ si myslíte, že s destiláciou prišli múdri Európania, ste na omyle. Podobne ako v prípade piva i vína sa za vynálezcami destilácie alkoholu musíme vydať na východ. S destiláciou alkoholu totiž ako prvý prišli Arabi, zrejme v oblasti medzi riekami Eufrat a Tigris. Vraj to stihli ešte koncom prvého tisícročia nášho letopočtu. Výsledná tekutina im však neslúžila ku konzumácii, ale k lekárskym účelom a neskôr tiež k výrobe vonných esencii, ktoré sa v alkohole skvele rozpúšťali. Je to celkom paradox, lebo väčšine Arabom konzumácia alkoholu zakazovalo resp. zakazuje ich náboženstvo.
Kto je informáciou o vynáleze destilácie Arabmi prekvapený, mal by tiež vedieť, že aj samotné slovo alkohol pochádza z arabčiny a to zo slova AL-KAHAL, čo vieme voľne preložiť ako jemná substancia. Taktiež po svete koluje informácia, že nezávisle na Araboch vynašli destiláciu alkoholu taktiež Číňania. Ani im samozrejme destiláty neslúžili ku konzumácii, ale rovnako ako Arabi ich využívali k výrobe vonných esencii. Proces destilácie nebol cudzí ani Egypťanom, ktorí zas výsledný destilát používali ako podporu horenia.
Hoci dnes takmer isto vieme, že umenie destilácie alkoholu sa dostáva do Európy až niekedy počas 11. a 12. storočia, nemôžeme nespomenúť jednu peknú, hlavne v Írsku tradovanú legendu, ktorá sa viaže k počiatkom histórie írskej whiskey. Tá hovorí, že tajomstvo výroby whiskey a teda aj procesu destilácie, Írom prezradil sv. Patrik, ktorý mal zase podľa inej legendy vyhnať z Írska diabla. Ak budete jednému či druhému veriť necháme na vás, dodajme však, že sv. Patrik, a to vieme celkom s istotou, počas 5. storočia položil v Írsku základy kresťanstva.
Ako už bolo spomenuté, je však ďaleko pravdepodobnejšie, že Európania spoznávajú proces destilácie alkoholu až počas 11. a 12. storočia, a to vďaka krížovým výpravám, ktoré viedli tiež na Blízky východ. Najprv bola destilácia alkoholu doménou predovšetkým mníchov a alchymistov, pričom destilované nápoje slúžili ako liek pre dobré trávenie či krvný obeh. Až v období vrcholného stredoveku sa potom rozmáhajú súkromné a mestské pálenice. Zásadným počinom bol však vynález frakčnej destilácie počas v 13. storočí. Vďačíme za ňu alchymistovi Tadeu Alderottimu z talianskej Florencie. Zo začiatku destilácia prebiehala v sklenených nádobách až neskôr sa prechádza na medené nádoby, ako ich poznáme z nejednej pálenice whisky. Avšak aj Európania našli pre destiláty ďalšie využitie okrem konzumácie. Lúpežní Švédi totiž napríklad využívali vinnú pálenku (brandy) pri výrobe strelného prachu.
Aj u nás v ponuke samozrejme nájdete rôzne destiláty, stačí si len vybrať.