Chardonnay sa stáva čoraz obľúbenejším, ako vznikla a čo je charakteristikou tejto odrody?
Jedna z najrozšírenejších odrôd bieleho vína sa v súčasnosti teší čoraz väčšej obľube. Odkiaľ k nám prišla, ako chutí a vyzerá si predstavíme v dnešnom blogu.
Jej pôvod sa iba odhaduje. Niektorí ju považujú za náhodného kríženca odrôd Burgundské ( Rulandské ) biele a Heunisch. Isté je, že sa oddávna pestovala vo Francúzku a stotožňovala sa s odrodou Burgundské biele a v roku 1896 bola vyhlásená za samostatnú odrodu.
Charakteristika odrody
Chardonnay je charakterizované ako plné chutí, ktoré vyplývajú z geologických a klimatických podmienok, v ktorých sa pestuje. Miluje teplé a vápenaté pôdy, čoho výsledkom sú pestré a individuálne vína. Samozrejme, to aké je výsledné víno záleží väčšinou od samotného vinára a podľa jeho zvoleného technologického postupu. Pokiaľ zreje v dubových sudoch, tak sa v chuti odrážajú tóny karamelu, vanilky, masla až po kávu. Farba môže byť od svetlo žltej až po výraznú jantárovú farbu. V závislosti od regiónu a zretia vo vôni dominujú tóny jabĺk, hrušiek, duly, banánov a exotického ovocia. Je to odroda so stredným obdobím dozrievania. Podľa charakteru ročníkového počasia dozrieva koncom septembra až začiatkom októbra.
Rozšírenosť vo svete a u nás
Chardonnay je jednou z najviac pestovaných odrôd vo svete za čo vďačí svojej výbornej aklimatizácii k rôznym regiónom a všestrannej chuti. Odroda je schopná produkovať vína najvyššej kvality za predpokladu, že rastie v teplých klimatických podmienkach na vápenatom podloží. Ideálne sú svahovité vinohrady s veľmi dobrou orientáciou k slnečnému žiareniu. Od svojho počiatku sa rozšírila prakticky do celého sveta najmä do Austrálie, Nového Zélandu, Južnej Afriky či Kalifornie, kde sa jej pestuje najviac. Aj na Slovensku sa Chardonnay teší čoraz väčšej popularite a najzaujímavejšie oblasti pestovania sú Malokarpatská oblasť, Nitrianska oblasť a Stredoslovenská oblasť.
Vína odrody Chardonnay odporúčame k stredomorským jedlám. Mladé, ľahké Chardonnay sa snúbi k rybám, morským plodom či ku grilovanému lososu. Takisto sa hodí aj k hydine a bravčovému mäsu. Naopak ak víno zrelo v dubovým sudoch, odporúčame podávať k homárovi a grilovanej bravčovej panenke.