Tajomstvo Borovičky
Pri pomyslení na borovičku sa mnohým z nás vybavia rôzne spomienky. Alkohol, ktorý ma typickú arómu po borievkach, určite vyskúšala väčšina. Je už na nás, čo mu bude dotvárať pár pri jeho konzumovaní. Avšak, pre veľké množstvo konzumentov je pre borovičku neoddeliteľnou dvojicou práve pivo. Viete však o borovičke dostatok informácií?
Meno tohto destilátu je odvodené od nášho slovenského slova borievka, ktorá sa okrem borovičky používa aj pri výrobe ďalšieho alkoholu, pri výrobe ginu. Prvý krok pre vznik borovičky je špeciálna fermentácia borievok. Tento borievkový destilát musí prejsť ďalším procesom, kde je potrebné použiť pitnú vodu a neutrálny lieh. Rovnako ako gin, aj borovička zreje približne polroka. Pravdou však je, že borovička nemala vždy rovnaký proces výroby. Jej predchodkyňa mala neveľmi vábnu chuť zemiakového destilátu.
Jedny z najstarších zmienok o borovičke uvádzajú, že prví výrobcovia pochádzajú spod Tatier. Hoci sa borovička skutočne pripisuje k týmto končinám, bolo by chybou myslieť si, že ide o alkohol, ktorým sa môžu pýšiť iba Slováci. Medzi majiteľov borovičkární patrili aj Nemci, Židia či Rusíni, ktorí majú na východe svoju špecifickú, rusnácku borovičku. Niektoré dobové záznamy udávajú, že pálenie borovičky bolo bežné takmer v každom dome už na začiatku 19. storočia. V roku 1875 bola založená Borovičkáreň Adolf Gabriel a v roku 1914 vznikla Borovičkáreň Greb &Vaverčák. Na týchto miestach ste si mohli zakúpiť nápoj v pretiahnutých fľašiach s pestrými etiketami.
Postupom času sa však proces výroby borovičky zdokonalil a začala sa vyrábať vo veľkom. Medzi jej najstaršiu značku môžeme zaradiť trenčiansky Juniperus. Už v roku 1933 tu začala vyrábať borovičku Prvá trenčianska borovičková továreň.
To, že borovička je stále jedinečným alkoholom Slovenska, je zohľadnené aj v zmluve o vstupe Slovenska do Európskej únie. V rámci prístupových rokovaní do Európskej únie, sa Slovensko rozhodlo ochrániť svoje najkvalitnejšie druhy. Vyjednali pre ne zápis chránených zemepisných označení a to pre nasledovné názvy: Juniperus, Slovenská borovička, Liptovská borovička, Inovecká borovička a Spišská borovička.
Má borovička aj liečivé účinky?
Mnoho ľudí by alkohol nepokladalo ako správny spôsob liečby, no pravdou je, že borovička sa často objavuje v radách starej matere. Údajne pomáha pri bolesti zubov, kedy by sme mali trošku alkoholu vyliať na vatičku a priložiť na boľavé miesto. Oveľa väčšie plus pre borovičku v oblasti liečby sa však pripisuje pri problémoch s tráviacou sústavou. Pomáha pri zácpe, detoxikácii čriev, pri liečení plynatosti či na pretrávenie ťažkého jedla.
Hoci má borovička nezameniteľnú chuť či liečivé účinky, nemali by sme zabúdať, že je to taktiež silný destilát, ktorý je potrebné konzumovať s mierou.