Aké víno sa hodí k bežným jedlám?
Víno sa spája s kvalitným (a väčšinou aj drahým) jedlom. Väčšina z vás asi pozná niektoré základné kombinácie vína a jedla – k steakom sa hodí plné červené víno, k rybám zase biele. Ale zamysleli ste sa už niekedy, aké víno sa hodí k jedlám, ktoré jedávate najčastejšie? Odborníci z Vivino vyberali vhodné vína k piatim bežným jedlám, ktoré sa pravdepodobne objavujú aj na vašom jedálničku, ale len málokto ich zapíja vínom.
Vyprážané kurča
Obaľované a následne vyprážané kuracie kúsky sú chrumkavá slaná pochúťka, ktorú si môže dovoliť každý (s výnimkou nadmerne obéznych jedincov). Chuť kuraťa výborne doplní jemne sladký Riesling. Samotné kura môže byť pomerne ťažké, zvlášť keď si ho pripravíte plný kýbeľ, ale ľahká chuť Rieslingu vám ho pomôže spláchnuť a pripraví vás na ďalšiu porciu.
Cheeseburger
Výber vína k cheeseburgeru značne ovplyvňuje syr, ktorý sa do burgeru pridal, ale určite nič nepokazíte s ušľachtilým Cabernetom Sauvignon. Mäso v burgeri totiž potrebuje rovnocenného partnera v podobe červeného vína výraznej a plnej chuti.
Makaróny so syrom
Jedlo, na ktoré nedajú Američania dopustiť, si zvládne pripraviť aj malé dieťa. Dôležité je pripraviť cestoviny Al-Dente, inak vám hrozí, že si budete pochutnávať na rozvarenej hmote s príchuťou syra. K makarónom si nalejte pohár vychladeného Chardonnay, ktoré pekne podčiarkne chuť syra.
Grilovaná klobása
V období letných grilovačiek zvyknú podaktorí rôzne experimentovať (skúšali ste napríklad grilované banány?). Klobása bude vždy stávkou na istotu, keď sa vám nechce vymýšľať. Stačí ju jemne narezať a hodiť na gril. Dávajte si však pri kúpe pozor a vyberajte kvalitné klobásy s čo najvyšším obsahom mäsa. Bravčovú klobásu môžete doplniť vínom Chablis, ktoré sa vyrába z odrody Chardonnay. Ostré, chladivé a priamočiare – víno Chablis je ako šabľa, ktorá zaručene rozkrája každú klobásu.
Pizza Pepperoni
Pizzu si môžete dopriať na tisíc spôsobov, my sme zvolili pikantnú salámovú pizzu. K tejto pizzi sa hodí ľahké biele víno Sauvignon Blanc, ktoré sa vyznačuje bylinnou arómou, ktorá vykompenzuje mastnejšiu salámu.
Víno nie je len pre snobov
Ako vidíte, víno nie je len nápoj pre snobov a pseudosnobov, ktorí ním zapíjajú ustrice a kaviár. Skúste si ho dopriať k úplne bežným pokrmom a uvidíte, že vďaka vínu získa aj obyčajné jedlo inú dimenziu.