Aké víno je naozaj kvalitné ? Poradíme Vám
Pri výbere vína sa často obzeráme po fľašiach, ktoré by mali spĺňať isté kritéria. Či už je to cena, závit, alebo dobre známa „diera“ na spodku fľaše. Tie faktory však nemusia naznačovať kvalitu vína a povieme vám prečo.
Mnohí z nás sa pri kúpe vína orientujú vyššie spomínanými faktormi, ktoré nemusia úplne korešpondovať s našimi požiadavkami. Preto vám prinášame pár základných faktov, ktoré vám pomôžu si vybrať.
Cena vína
Víno je čoraz obľúbenejším nápojom a pri jeho výbere sa riadime aj cenou. Cena je v u všetkých v majoritnej väčšine rozhodujúca. Pri víne však úplne neplatí. Niekedy je cena len umelo nafúknutá a zahŕňa položky, ako marketing, značku, či fľašu. Platí, že dobré víno dnes môžete zohnať za pár eur a cena je zavádzajúci parameter. Samozrejme pokiaľ ide o Champagne, ktoré sa vyrába tradičnou metódou, alebo o víno, ktoré sa nerodí každý rok, vtedy je cena viac menej adekvátna.
Uzáver vína
Vo všeobecnosti panuje u ľudí názor, že víno s korkovým závitom je kvalitné a lepšie. Táto myšlienka nie je úplne pravdivá. Ak má víno závit, ide viac menej o víno, ktoré je dobré skonzumovať, čo najskôr. Ide v mnohých prípadoch o mladé vína, ktoré nemajú ďalší potenciál zrenia. Korok je zas vítaný u vín, ktoré je dobré uložiť do archívu, kde môžu ďalej zrieť a práve korok im umožní dýchať nakoľko prepúšťa kyslík, ktorý vínu napomáha. Preto ak narazíte na závit, nejde hneď o nekvalitné víno, ale len je dobré ho vypiť skôr a takéto víno vám dá najlepší pôžitok z jeho vône a chuti.
Fľaša, ktorá nemá povestnú „ dieru“
Fľaše s touto črtou sa predovšetkým používajú u starších vín, respektíve u tých, ktoré môžu zrieť aj niekoľko rokov. Prirodzenou zložkou týchto vín býva aj sediment. A tu platí, že väčšia „diera“ je žiadúca pretože sa v jej okrajoch tento sediment dokonale môže usadiť. Kto by už len chcel vo svojom pohári tento sediment objaviť ? Ďalším využitím je nalievanie vína. Ak vám niekto nalieva víno a chce držať fľašu elegantne, tak práve táto „diera“ slúži na uchytenie palca. Vtedy máte možnosť vidieť celú fľašu a je to pekné a elegantné držanie fľaše.
Ako bonus: aká je najlepšia teplota vína ?
Teplota vína je tiež u mnohých ľudí dilema. Ak máte fľašu bieleho, mali by ste ju vychladiť na zhruba 10 až 12 stupňov, kedy si viete biele víno najlepšie vychutnať . U červených vín existuje stále mienka, že ideálna je izbová teplota. Áno, kedysi dávno keď neexistovalo kúrenie, to platilo. Dnes je ale ideálne schladiť červené víno na 18 stupňov. Vtedy si ho viete naozaj vychutnať.
Pri ružových vínach je to podobné, ako u bielych vín, respektíve možno niečo medzi bielymi a červenými. Ak ale máte doma Prosecco, nebodaj Champagne, odporúčame tieto vína schladiť na 5 až 6 stupňov. Táto teplota je viac než žiadúca. Nikdy nepodávajte víno príliš teplé pretože pri vyšších teplotách sa prejaví alkohol, ktorý môže pokaziť celý dojem z vína.