Bourbon day
Viete, že 14. júna bol neoficiálny Bourbon Day? Podľa legendy to bol totiž dátum, kedy bol v 18. storočí prvýkrát destilovaný bourbon. My, samozrejme, nepotrebujeme zámienku, aby sme si mohli tento lahodný mok vychutnať. Neskúseného alko-fanúšika však môže zaujímať, čo je vlastne bourbon.
Bourbon vs. Whiskey
Možne viete, že každý bourbon je whiskey, ale nie každá whiskey je bourbon. Za whiskey môžeme považovať destiláty z fermentovaného obilia, pričom môže ísť o pšenicu, jačmeň, raž alebo kukuricu. Whiskey by mala zrieť v drevených sudoch. Bourbon je typ americkej whiskey a má svoju vlastnú definíciu. Prvá podmienka je, že musí byť vyrobený v Amerike a druhá, že zmes, z ktorej sa vyrobí, obsahuje minimálne 51 % kukurice. Dozrievať by mal v dubových sudoch a obsah alkoholu by mal byť aspoň 40 %.
Bourbon je spojený najmä so štátom Kentucky. Jeho názov je odvodený z okresu Bourbon County. Hoci je bourbon v Amerike ikonickým nápojom, nie vždy bol považovaný za „nóbl“ nápoj. Začiatkom 20. storočia mal bourbon povesť lacnej pijatiky a mohla za to najmä mizerná kvalita vtedajšej produkcie kvôli prohibícii.
Medzi najznámejšie bourbony patrí Blanton’s, Four Roses a Jim Beam, ktorý nájdete aj v našej ponuke.
Ak patríte k nežnému pohlaviu a nad kvalitným bourbonom ohŕňate nos, skúste ho využiť v kuchyni. Prilejte bourbon do marinády na rebierka alebo do cesta na koláč a uvidíte, že mu prídete na chuť 🙂
