Čo nás naučil James Bond?
Jednu podstatnú vec – Martini nikdy nevyjde z módy.
Príprava Martini je teoreticky veľmi jednoduchá. Rozhodnete sa, či bude jeho základom gin alebo vodka. Pridáte vermút – trošku alebo viac, podľa chuti. Nasleduje dôležité rozhodnutie: Pretrepať alebo premiešať? Na záver môžete zvoliť citrón alebo olivu.
Martini = nestarnúci kokteil
Martini sa počas svojej existencie stalo obľúbeným kokteilom mnohých reálnych aj fiktívnych osobností. Pochutnávali si na ňom Dorothy Parkerová, Winston Churchill, Nick Charles a v neposlednom rade aj James Bond. Tak ako mnohé známe drinky, aj Martini sa postupne vyvíjalo a obmieňalo. Vzniklo tak Appletini, Esspreso Martini či dokonca Candided Bacon Martini, ktoré obsahuje vodku, Applejack, Amaretto, hnedý cukor a slaninu (že by sa tvorca inšpiroval hriatôm?). Možno sa pýtate, ako veľmi sa môže drink vzdialiť od pôvodnej receptúry, aby bol stále považovaný za ten istý, originálny kokteil?
Martini prežíva čiastočné znovuzrodenie spolu s ďalšími kokteilmi, ktoré boli obľúbené pred prohibíciou, ako sú originálne Daiquiri (nie, neobsahuje jahodovú drť), Old Fashioned (podávaný bez čerešničiek a pomaranča) a Manhattan (drink, ktorý sa dá prekvapivo ľahko pokaziť). Po minulé roky bolo však jednoduché Martini oproti ostatným spomínaným drinkom na vedľajšej koľaji.
Teraz však konečne nastáva jeho čas. Vyhlásené svetové bary a reštaurácie začínajú Martini venovať väčšiu pozornosť, dávajú si záležať na kvalitných ingredienciách a Martini sa dostáva na popredné miesta v ich nápojových lístkoch.

Trocha histórie
Pôvod Martini je nejasný, podobne ako pôvod vermútu, ktorý sa zvykol piť samotný ako aperitív. V 19. storočí sa v knihách kokteilov zmieňuje Martinez, vzdialený príbuzný Martini. Hlavné ingredencie boli sladký gin Old Tom a sladký vermút. V roku 1896 sa objavuje recept na Margaritu, ktorá pozostáva z dvoch rovnakých dielov vermútu a ginu Plymouth a kvapky horkého pomarančového likéru. Recept na Martini sa pripisuje hotelu Knickerbocker v New Yorku v roku 1912. Povráva sa, že ho tu zvykol piť John Rockefeller a Martini sa stalo jeho obľúbeným kokteilom.
Pôvodné Dry Martini nebolo vôbec „suché“, obsahovalo totiž, podobne ako Margarita, značnú dávku vermútu. Extra suché Martini prišlo do módy po druhej svetovej vojne, do drinku sa dávala len osmina unce vermútu (teda necelé štyri gramy). Niekedy sa, dokonca, použil iba pohár opláchnutý vermútom. Vodka sa na americkú scénu dostala v roku 1950 a v šesťdesiatych rokoch sa tešila značnej popularite. V kinách bežal Dr. No a Kennedy si obľúbil „Bondove“ Martini s vodkou. Najbližších 30 rokov tvorí vodka základ klasického Martini.
V osemdesiatych rokoch si získavajú popularitu rôzne sladké likéry, ktoré sa začali pridávať do šotov aj do drinkov. V deväťdesiatych rokoch tvorili väčšinu Martini v nápojových lístkoch rôzne variácie Appletini, ktoré vydláždili cestu obľúbenému Cosmopolitanu, ktorí s obľubou popíjali protagonistky zo seriálu Sex v meste. „Klasické“ Martini sa vrátilo po roku 2000 vďaka postupne rastúcej obľube ginu. A tak sa dostávame sa do súčasnosti…
Pretrepať, nemiešať
Sú miesta, z ktorých sa tradičné Martini nikdy nevytratilo, napríklad honosný Duke’s Hotel v Londýne. Miestne Martini je také suché, ako by v ňom bola skutočne len kvapôčka vermútu. Martini si však môžete nechať pripraviť presne tak, ako ho máte radi. Mimochodom, práve v tomto hoteli popíjam Martini aj autor Jamesa Bonda, Ian Fleming. Možno sa práve to zrodila nezabudnuteľná Bondova hláška, keď dáva barmanom pokyn: „Pretrepať, nemiešať.“

Martini sa stalo ikonickým klasickým kokteilom. Je výnimočné práve tým, že si ho každý môže nechať pripraviť podľa svojho gusta. Správny barman by to mal očakávať a mal by vás podporiť a mal by sa na vaše preferencie opýtať.
Neexistuje iba jeden správny spôsob ako pripraviť Martini, môžeme vám však dať zopár odporúčaní:
- Gin vedie nad vodkou. Ale ľadovo vychladený drink, ktorého základ tvorí prémiová Absolutka, napr. Elyx, vás osvieži ako nič iné.
- Premiešanie vedie nad pretrepaním. Ak však máte v drinku radi drobné ľadové kryštáliky, podobne ako Bond, „šejkujte“ o dušu.
- „Špinavé“ Martini môžete ozvláštniť kvapkou šťavy z olív. Do módy sa vracia aj Esspresso Martini, ktorého základom je vodka, esspresso a kávový likér.
- Nech už si necháte pripraviť Martini akokoľvek, malo by byť dokonale vychladené.
- Vylaďte si pomer tvrdého alkoholu a vermútu podľa svojho gusta – skúšajte a zistite čo vám vyhovuje.
- Doprajte si ten najkvalitnejší gin alebo vodku, aké si môžete dovoliť.
- Otvorený vermút sa môže rýchlo pokaziť, preto ho vždy skladujte v chladničke.
- Pamätajte, že príprava aj pitie Martini si vyžadujú určitý štýl. Oboje si musíte vychutnať.