Môže hruška pomôcť pri „opici“?
O rôzne zaručené recepty na poalkoholovú „opicu“ nie je núdza, ale s tento prekvapivý liek nie je žiadna babská rada. Prichádzajú s ním totiž austrálski vedci. Austrálska národná vedecká organizácia (CSIRO) prišla počas výskumu zameraného na záhradkárske inovácie na zaujímavý objav.

Zázračná hruška
Na svojom blogu vedci minulý mesiac uviedli, že hrušky dokážu okrem znižovania cholesterol, úľavy od zápchy a liečby zápalu, pomôcť aj pri znížení hladiny alkoholu, vďaka čomu môžeme vďaka hruškám predchádzať vzniku opice. Ak hrušku skonzumujeme v dostatočnom predstihu pre alkoholom, môžeme sa vyhnúť nepríjemným poalkoholovým stavom. Hrušky dokázali najmä pozitívne ovplyvniť schopnosť koncentrovať sa, ale pomáhajú aj znižovať riziko straty pamäti a citlivosť na svetlo a zvuky, hovorí profesor Manny Noakes. Austrálski vedci testovali iba šťavu z kórejských hrušiek nashi, ale svoj výskum plánujú rozšíriť aj na západné odrody hrušiek, aby porovnali, ktoré hrušky majú najlepšie výsledky.
Vplyv na metabolizmus
Podľa Noakesa hrušky ovplyvňujú vďaka enzýmy, ktoré sa podieľajú na metabolizme alkoholu. Zrýchľujú metabolizmus, a tým eliminujú alkohol a urýchľujú jeho vstrebávanie. „Spozorovali sme najmä vplyv na hladinu acetaldehydu, ktorému sa pripisujú nepríjemné stavy pri tvz. opici,“ hovorí Noakes. Aby ste dosiahli želaný efekt, musíte vypiť 220 ml hruškovej šťavy, prípadne zjesť aspň jednu hrušku. Pozitívne účinky boli pozorované lem v prípade, že sa hrušky skonzumovali pre požitím alkoholu.
A čo ďalej?
CSIRO upozorňuje, že ide len o predbežnú štúdiu a táto téma sa zatiaľ nedočkala dôkladného spracovanie v rámci vedeckej literatúry. Austrálski vedci však plánujú vo výskume naďalej pokračovať a určite nebudú mať núdzu o dobrovoľníkov, na ktorých sa budú účinky hrušiek testovať.
Vy určite však nič nepokazíte, ak si pred plánovaným piatkovým resetom dáte hrušku. A pre milovníkov tekutej hrušky máme v našej ponuke vždy pripravenú Spiš Original Hrušku.
