O tom, ako bojujem s opicou
Vždy som považoval „opicu“ za výhovorku, ktorú si vymysleli nudní trapkovia, aby nemuseli večer vyraziť von za zábavou. Teraz už mám pár rokov po vysokej, a stal sa zo mňa jeden z tých nudných trapkov, ktorými som kedysi tak opovrhoval.
Často, po klasickom večere, sa ráno budím na to, že môj žalúdok práve pripravuje delostrelecké ostreľovanie postele, kúpeľne a čohokoľvek, čo je na blízku, zvratkami. Netreba spomínať, že sa ostrelovanie často zvykne pretaviť do reality. To je vždy veľmi „zaujímavý“ začiatok dňa.
Občas sa to stáva aj napriek tomu, že v noci robím všetko možné, aby som sa ďalší deň nemusel vláčiť s opicou. Nechcem sa chváliť, ale tie roky nezodpovedného pitia zo mňa pomaly, ale isto robia veľmi zodpovedného alkoholi…človeka.
Dnes, keď si s kamarátmi povieme, že ideme na drink, tak predo mnou zvyčajne pristane Moskovská Mulica. Pre tých menej znalých „cestovateľov“, ide o mix vodky, zázvorového piva a limetky. Okrem toho si medzi každým drinkom zvyknem vypiť pohár vody a snažím sa počet drinkov udržať na rozumnej hranici štyroch drinkov (okej, niekedy šesť!) A ako extra pomocníka, v boji proti opiciam, si zavolám ďalší pohár vody tesne pred spaním, takže áno – oficiálne som sa stal nudným trapkom.

Tak, či onak – stále mi príde, že sa ráno budím s pocitom, ako keby mi vedľa postele stála postava s kosou a celá v čiernom, ktorá ma chce zobrať na poslednú cestu do pekla. PREČO?! Ako prinútim svoje telo, aby ma po bežnom večere s priateľmi, ráno už netýralo? Myslím, že všetci poznáme ten neistý a tenký hlások svedomia, ktorý obýva tie najmenej prístupné oblasti nášho mozgu. Ten hlások, ktorý hovorí veci ako: „Hej, Jožko! Nechceš skúsiť prestať piť?“ To by určite pomohlo, ale buďme realisti.
Ranné cvičenie delostrelectva beriem ako signál, ktorým mi môj organizmus naznačuje, že by som mal skúsiť presedlať z ruských mulíc, na nejaké iné pitie. Ale aké? Spravil som si malý prieskum a tu je zopár tipov, aké drinky piť, aby ste mali o niečo jednoduchšie rána, než mávam ja.
Číry alkohol – minimum cukru
Na začiatok treba dodať, že s mojím klasickým drinkom som nebol až tak vedľa. Vodka sa v prieskumoch ukazuje ako najlepší alkohol, ak chcete minimalizovať riziko opice. Ak by vás zaujímalo prečo, tak je to kvôli nižšiemu obsahu kongenérov – určitých druhov molekúl, ktoré zjavne môžu za naše ťažké rána. Obsah týchto látok je preukázateľne vyšší v tmavom alkohole, akým je napríklad whisky a rum.
Problém, s mojím obľúbeným drinkom, je teda v zázvorovom pive. Prečo? Pretože obsahuje snáď tonu cukru, ktorý je jedným z vinníkov našich ranných problémov. Aby ste si to vedeli lepšie predstaviť, tak jedna plechovka zázvorového piva obsahuje cca 48g cukru – teda asi 7 lyžičiek! A aj Snickers tyčinka obsahuje menej cukru.
Skvelou alternatívou je klasická vodka soda. Ak si to môžete dovoliť, tak vám odporúčam vyskúšať kvalitnejšie značky – napr. Russian Standard Vodka, alebo Belvedere Vodka. Kvalitnejší alkohol má sofistikovanejší spôsob filtrácie, ktorý naše drinky zbavuje všetkých tých vecí , ktoré nám ráno navodzujú pocit, že šoférujeme auto po diaľnici rovno do pekla…bez bŕzd, bezpečnostných pásov a airbagu.
Ak nie ste práve vodkový typ človeka, tak odporúčam Gin. Ten sa v rebríčku najmenej opicotvorných nápojov umiestnil na druhom mieste, v tesnom závese za vodkou. Starým, dobrým Gin-Tonicom nič nepokazíte, ale ak chcete ísť do detailu, tak existuje Diet Tonic, ktorý obsahuje minimum cukru.
Kedysi som si myslel, že číry alkohol je len pre bohaté ženy v strednom veku, ktoré sú na diéte, ale musím uznať, že aj v tomto som sa mýlil, takže wohooo – ruka hore! Avšak, nezabudnite na vodu!
Nemáte radi tvrdý alkohol?
Nanešťastie platí, že víno a pivo majú na svedomí tie najťažšie rána. Ale ak ste dosiahli už určitého veku, okolo 30+, a stále trváte na takomto druhe pitia, tak ste zrejme masochista, ale v pohode – chápem vás.
Tipy pre masochistov – pri výbere vína sa zamerajte na červené suché. Väčšina červených vín je zo skupiny suchých, ale ak viete o víne, tak ako ja, len toľko, že na otvorenie potrebujete vývrtku, tak Cabernet Sauvignon, alebo Merlot, budú pre vás skvelou voľbou.
Pri pive je to jednoduchšie – držte sa svetlého piva s nižším obsahom alkoholu – napríklad Budweiser, Heineken a podobne.
Rada na záver
Podľa výskumu stačí mužovi v priemere 5 – 7 drinkov a žene 3- 5 drinkov na to, aby na ďalší deň cítili príznaky starej známej „kocoviny“. Takže, ak chcete byť super-extra opatrní, tak sa držte pod týmito hranicami.

Samozrejme, ak ste východniar, tak ste práve zabili niekoľko minút čítaním, pre vás nezmyselného, článku 🙂 Choďte si radšej rovno objednať z pijeme.sk.