Poodhalíme vám príbeh vína Tokaj! Vinum regnum Rex vinorum, viete čo to znamená?
Víno káľov – kráľ vín. Tokaj
Prvá zmienka o pestovaní viniča na území dnešného Tokaja sa datuje od roku 1248. Tokaj sa vyznačuje ako jedna z piatich oblastí na svete, kde je možné dopestovať prírodne sladké vína.
Je to najmenšia vinohradnícka oblasť na Slovensku s rozlohou 908 hektárov, ktorá sa rozprestiera na výbežkoch slanských vrchov na juhovýchode Slovenska. Základ tvorí jedinečné vulkanické podložie a pre dosiahnutie najvyššej kvality vín je potrebná dlhá, slnečná a suchá jeseň, pri ktorej sa vytvárajú cibéby. Do tejto oblasti patrí sedem obcí a to konkrétne Bara, Čerhov, Černochov, Malá a Veľká Tŕňa, Viničky a Slovenské Nové Mesto.
Aké vína sa tu vyrábajú ?
Základ tvoria tri hlavné odrody a to Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Pestuje sa tu však aj odroda menom Zéta, ktorá však nie je oficiálne schválená. Tokajské vína sa vyrábajú dvoma spôsobmi. Reduktívna výroba je moderný spôsob, pri ktorom sa používajú predovšetkým nerezové tanky a vznikajú tak moderné a ľahké vína. Ide o novodobý Tokaj, ktorý sa čoraz viac snaží dostať k bežnému konzumentovi. Názor, ktorý panuje u mnohých ľudí, že Tokaj je len o sladkých vínach, dnes už neplatí. Tou druhou a zároveň tradičnou výrobou, je oxidatívna výroba. Prebieha v drevených sudoch, ktoré nie sú naplnené do plna a ako z názvu vyplýva, dôležitý je práve kyslík, ktorý je pri tomto procese žiadúci.
Tokajské výbery
Tokajský výber je typickým vínom pre Tokaj. Vyrába sa oxidatívnou formou. Ide o takzvané putňové vína, ktorých základom sú cibéby. Cibéba je bobuľa hrozna napadnutá veľmi vzácnou plesňou Botrytis cinerea, ktorá vzniká len za špecifických klimatických podmienok. Táto pleseň sa tak nevytvorí každý rok a preto sú tokajské výbery považované za vzácne vína. Ide o sladké vína a poznáme tri až šesť-putňové vína. Putňa je nádoba, do ktorej sa zbierajú cibéby o hmotnosti 25 kilogramov a takáto jedna putňa sa zalieva suchým samorodným tokajským vínom o objeme 136 litrov. Pre Tokaj sú taktiež typické tufové pivnice, v ktorých je teplota okolo 9 stupňov a vlhkosť dosahuje až 90%. A práve v týchto pivniciach zrejú v drevených sudoch tokajské výbery po dobu minimálne 5 rokov. Tieto vína majú nádhernú zlatistú až jantárovú farbu a v chuti môžete objaviť tóny medu, hrozienok či zrelých jabĺk.
Svetový Tokaj
Tokajská oblasť je od svojho počiatku jednou z najvzácnejších vinohradníckych oblastí vo svete, kde sa od prvého počiatku rodia vína prvotriednej kvality. Tieto vína boli veľmi populárne už u mnohých kráľov a tvorili neoddeliteľnú súčasť ich životov. Dnes je Tokaj dostupný aj pre ľudí, ktorí majú radšej suché a svieže vína a tým sa mu dostáva čoraz viac pozornosti. Očarí Vás nielen vínami a bohatou históriou, ale aj krásnymi vinohradmi, zákutiami a rodinnými vinárstvami, ktoré Vás radi privítajú s úsmevom na tvári.
Zdroj titulná Foto: Facebook