Rozhovor s pánom, ktorý má obdivuhodnú zbierku rumu
Ťažko povedať, či je rum pre Steva Remsberga záľuba alebo posadnutosť: za vyše 40 rokov nazbieral vyše 1000 fliaš tohto lahodného moku. Vravíte si, čo je na tom také zvláštne? Takmer všetky fľaše v Stevovej zbierke sú plné a nebudú nikdy otvorené! To však neznamená, že by si Steve rum nevedel vychutnať. Zbierka neotvorených fliaš slúži ako výstava, ale okrem toho má aj druhú zbierku pre vlastné potešenia a pohostenie pre priateľov.
Veľa ľudí v USA odmieta piť rum. Prečo?
Rum má zlú povesť zapríčinenú nekalými praktikami obchodníkov s alkoholom v tridsiatych rokoch. Po skončení prohibície bolo v USA žalostne málo whiskey. Karibské prístavy, ktoré boli zo Štátov len na skok, ponúkali však neobmedzené množstvo lacného rumu, ktorý následne zaplavil americký trh. Obchodníci začali ľuďom bažiacim po whiskey ponúkať rum, ktorý bol síce lacný, ale bol pre nich len slabou náhradou. Táto horkosť v niektorých Američanoch stále pretrváva.
Možno ľudia, ktorí vyskúšali zlý rum, nedokážu oceniť dobrý rum.
Málokto začína s kvalitným rumom. Väčšina ľudí začína s ľahkými rumami z Portorika alebo Panenských ostrovov a pije ich v chabo namiešaných drinkoch, ktoré sa im zdajú príliš sladké a neprávom z toho obviňujú rum. Myslia si, že keďže sa rum vyrába z cukru, musí byť zákonite sladký. Ak je však rum vyrobený správne, všetok cukor sa zmení na alkohol. Na povesti rumu majú neblahý vplyv aj výrobcovia, ktorí do sudov často pridávajú cukor, ale na etikete to neoznačia.
Aké bolo tvoje prvé stretnutie s rumom?

Keď som chodil na výšku, žil som vo Washington D.C. Nachádza sa tam klasický polynézsky Tiki bar. Keď som ho prvýkrát navštívil, zistil som, že som našiel raj na zemi. Ako študent som si však nemohol dovoliť chodiť tam veľmi často. Postupne sa mi však podarilo zozbierať recepty na drinky, ktoré som tak miloval. Začal som kupovať rum a doma som skúšal miešať čo najlepšie drinky. Časom som zistil, že chuť drinku až tak neovplyvňujú džúsy a ochutené sirupy, ale kaliber a kvalita rumu.
Keď sa raz dostanete cez hranicu ľahkých lacných rumov, zistíte, že rum má obrovskú škálu chutí. Takže už mi na prípravu drinkov nestačila jedna fľaša rumu, potreboval som šesť. A neskôr pätnásť.
Bol si niekedy na Kube?
Nie. Ale jeden môj priateľ, ktorého som nevidel celé roky, emigroval z Kuby do New Yorku. Jeho rodina to mala po revolúcii veľmi zložité. Asi by som mal problém pozrieť sa mu do očí a povedať mu, že nakupovaním rumu vo veľkom podporujem Castrov režim.
Myslíš si, že sa trh s rumom zmení, keď sa Kuba otvorí a každý si bude môcť kúpiť havanský rum?
Myslím si, že už je načase, aby sa tak stalo. Určite to trh s rumom oživí, podobne ako znovuobjavenie Tiki barov. Exkluzívny kubánsky rum sa stane dostupnejším a verím, že všetkých tých ľudí, ktorí vyhlasujú, že rum nepijú, ovládne zvedavosť a kubánsky rum vyskúšajú.
Aká je tvoja obľúbená rumová destinácia?
Je to Jamaica. Po piatich rokoch práce som si mohol dovoliť poriadnu dovolenku a celú som ju strávil na Jamaice. Moja obľúbená destiléria bola Wray and Nephews.
V tvojom bare som si všimol rumy z roku 1905. Aký je tvoj najstarší rum?
Je to rum zo Satna Cruz z roku 1860. Vtedy sa vyrobil, ale do fľaše ho preliali v roku 1906.
Veľa fliaš v tvojej zbierke je neotvorených.
To je moja stála zbierka. Aký by malo zmysel pozerať sa na prázdne fľaše? Ak má moja zbierka nejaký zmysle, tak je to ukázať vývoj rumov z rôznych lokalít a od rôznych výrobcov v čase. Mám však

na rum šťastnú ruku, a preto mám mnoho fľašiek dvojmo. Druhé fľašky otváram pre svojich hostí.
Ak by si išiel večer na pohárik, čo by si objednal?
Asi by to bol jeden z jamajských rumov. Dvanásťročný Appleton.
Steve, o rume by sme sa vedeli rozprávať celé dni, ale už budem musieť ísť. Máš nejaké slová na rozlúčku?
„Ľutujem ľudí, ktorí nepijú, pretože sa najlepšie cítia ráno po zobudení a na nič lepšie sa už nemôžu tešiť,“ – to je môj obľúbený citát od Franka Sinatru. Síce pil Jacka Danielsa, ale kto by mu to zazlieval.