Viete čo je ľadové víno, prečo je extrémne sladké a ako vzniká?
Možno niektorí z vás už počuli o ľadovom víne, tí ktorí nie prečítajte si náš článok. Príbeh ľadového vína prezrádza jeho názov, no nie v doslovnej forme, tak ako by sa to mohlo na prvý pohľad zdať.
Ľadové víno neznemená, že víno je studené ako ľad alebo že sa servíruje v zamrznutých pohároch.
Ak ste už niekedy v obchode narazili na „fľaštičku“ ľadového vína, keďže väčšinou ich nájdeme v objeme 0,375 l čo je omnoho menej ako klasická sedemdecka vína, možno ste si kúpu aj vzhľadom na vyššiu cenovku odpustili. Treba však podotknúť, že sa nejedná o víno na bežné konzumovanie ale na vychutnávanie. Je priamo určené k niektorým degustačným chodom pestrého menu v noblesných reštauráciách.
Poďme sa pozrieť na samotný vznik, konkrétneho vína. Jeho korene v Európe majú viac než dvestoročný pôvod. Prvou krajinou na svete, kde sa toto víno začalo vyrábať bolo Nemecko. Vznik samotného vína, ako to väčšinou býva bol úplnou náhodou. V zime v roku 1794 zastihol farmárov vo Franconii nečakaný mráz. Keďže boli šetrní pokúsili sa vyrobiť víno aj zo zamrznutého hrozna. Výsledkom bolo vynikajúce víno s medovou chuťou. Pomenovali ho Eiswein čiže ľadové víno.
Ako a kedy sa vlastne ľadové víno môže zbierať ?
Ako už predchádzajúci príbeh napovedá hrozno sa zbiera ak to klimatické podmienky dovoľujú v období od novembra do februára. Teploty musia poklesnúť minimálne na -8 stupňov Celzia aby strapce poriadne premrzli. Ani tu sa to nekončí a strapce hrozna nesmú rozmrznúť predtým ako sa začnú lisovať inak by voda zriedila sladkú a tuhú šťavu. Každé vinárstvo v ktorého produktovom portfóliu nájdete ľadové víno, si svoj konkrétny postup dôsledne stráži.
Výsledkom tohto procesu je ľadové víno, ktoré má úžasnú a výnimočne sladkú chuť. Niekedy máva medovo-broskyňové či marhuľové zakončenie. Aj na Slovensku máme hneď niekoľko výrobcov ľadového vína, za ochutnanie to určite stojí, tak na zdravie!